Otsing

Logi sisse

18. märtsil toimus Valga Gümnaasiumis MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskuse Tankla poolt korraldatud Valgamaa noorte meediaseminar vol 2. IMG 3669

Meediaseminaril võeti fookusesse küsimuste õigesti küsimine. Üheskoos õpiti esitama küsimusi, mis annaks ajakirjanikule soovitud info.

"Oleme tänaseks olukorras, kus inimesed ei oska küsida. See tähendab, et esitatavad küsimused on tihtipeale kinnised ehk "kas" küsimused, millele saabki vastata ainult „jah“ ja „ei“. Teine treenimist vajav koht on aktiivne kuulamine. Intervjuud tehes ei kuulata, mida intervjueeritav vastab, vaid oodatakse kuna saaks järgmise küsimuse esitada ning selle eksimuse tõttu jäädakse tihtipeale ilma neist maiuspaladest, mida terve intervjuu vältel kuulda tahetakse,“ selgitas Egle Kõvask meediaseminari teema vajalikkust.

Erinevatest küsimuste liikidest, ajakirjandusžanritest, küsimuse ja uudise ülesehitusest rääkis noortele ja noortemeelsetele Tartu Ülikooli ajakirjanduse eriala lektor Kadri Ugur. Lisaks teoreetilisele poolele prooviti praktikas läbi küsimuste esitamine, mis üles filmiti ning analüüsimisse võeti. Kadri rõhutas, et lugu tegema minnes on oluline jälgida, kelle tasandilt on lugu tehtud ning kas intervjueeritav on üleüldse sobiv kommentaari andmiseks. Veel toodi välja, et tuleb tugineda õigetele allikatele, faktidele ja teksti analüüsile. „Pole olemas lolle küsimusi,“ julgustas ajakirjanduse eriala lektor. IMG 3684

Päeva teine osa põhines elamustel. Elamusaasta kohtumiste sarja raames tulid külla Tanel Talve ja Mart Soonik. Viimane neist osales kohtumisel Skype’i vahendusel.

Külalised rääkisid vaheldumisi oma kokkupuutest ja seiklustest meediavaldkonnas. Näiteks tõi Tallinna Ülikooli kommunikatsiooni instituudi lektor Mart Soonik esile igapäevaselt valvas olemise. „See, et satud täna ajakirjandusse võib toimuda ükskõik kus.“

Endine telemees Tanel Talve lisas, et alati tuleb veenduda info õiguses. „Hambapastat tuubi enam tagasi ei saa,“ ütles ta. Muuhulgas soovitab ta ajakirjanikul olla uudishimulik, tähelepanelik, viisakas, loov ning mitte kinni olla ettekirjutatud küsimustes.

„Seminar meeldis väga, küsimiste esitamisel ei pea ennast veel kõige paremaks ja pean veel harjutama, eriti täpsustavate küsimuste küsimist, et loosse ei jääks infoauke,“ nentis meediaseminari osaleja Merit Mäekalle.

Päev lõppes lauamängu Cashflow ühismänguga, mille kaudu õpiti raha teenimist ilma, et selleks tuleks töötada.

Mareli Nielson
Valgamaa noortelehe Tankla peatoimetaja

Jaga seda artiklit sõpradega

Lehekülge haldab ja majutab:

MTÜ Valgamaa Noorsootöökeskus Tankla © 2009–2024    |    Saada oma uudis: tankla@tankla.net